Hove ‘Passivhaus’

Hove ‘Passivhaus’

Six bedroom non-certified ‘Passivhaus’ with insulated raft concrete base and timber frame imported from Latvia with plasterboard attached! Completed in 2019.

 

 

Victorian ‘EnerPHit’

Victorian ‘EnerPHit’

Staged deep retrofit to Passivhaus principles of this Victorian mid terrace in Hove.  Woodfibre external wall insulation including triple glazed windows to the rear in 2015.  Whole house retrofit including a loft conversion to EnerPHit standards and mechanical ventilation with heat recovery (MVHR) in 2017
Edwardian Deep retrofit

Edwardian Deep retrofit

As part of this deep retrofit to an Edwardian semi detached house in Hove the lounge wall containing the stove has been internally insulated with Diathonite insulating plaster made from lime render and cork

‘Passivhaus’ Extension

‘Passivhaus’ Extension

Low energy renovation & extension, Rottingdean

Low energy renovation of a bungalow in Rottingdean including loft conversion and side extension. The existing roof was transformed by stripping back to the frame to utilise all internal space, adding deep rafters alongside the existing to super insulate with 300mm of Warmcell (cellulose insulation). High performance airtightness, windtightness and triple glazed rooflights complete the building envelope.

Roof lights have been located to maximise solar gain and bring light into the stairwell and make the most of the views to the sea and downs. The extension has a similar specification with a garden room and the existing ground floor has been extensively remodelled to improve every space in the house.

Overall significant energy savings and dramatically improved comfort for decades to come.

Sunday Times Passivhaus

Sunday Times Passivhaus

British Homes Award | Sunday Times Passivhaus Competition

The PassivPOD has been shortlisted for the Sunday Times British Homes Award to design a certified Passivhaus lake side holiday home for a site in Dorset. Developed in conjunction with Koru Architects.
See the video here
Brighton low energy renovation

Brighton low energy renovation

Sustainable Renovation in East Drive, Brighton

Every room in this Edwardian house in the Queen’s Park Conservation Area of Brighton & Hove, Sussex has been sensitively reworked to provide a home suitable for the 21st century while maintaining the architectural detail and period feel.

A rear extension provides a large kitchen diner with two walls of folding doors onto the garden. The top two floors have been altered in such as way that the visitor is unaware of the changes to the layout, but the changes have dramatically improved the internal spaces, such as the addition of two rear dormers to the top bedrooms.

Sustainability was at the heart of this renovation and measures include high levels of insulation, airtightness detailing, green sedum roof, solar hot water, refurbished sash windows with super thin double glazing and passive solar design. Any risk of overheating is avoided by a timber brise soleil (sun shade), internal blinds within the glazing and high thermal mass along with night time ventilation.

The project was a great success at the Brighton and Hove Eco Open House Event.

Burleigh Court

Burleigh Court

Flat refurbishment to listed Building in Brighton

Delicate negotiations with the Conservation officer enabled the kitchen to be relocated within the lounge from the front to the rear thus opening up the three magnificent windows over looking the sea and the West Pier in Brighton & Hove, Sussex. Grade II listing meant that architectural details were retained at all times and indeed the skirting in the lounge was researched and reinstated exactly as original. This flat refurbishment benefits from a clever mezzanine level above the bathroom. As no gas was present in the building heating is provided by electric trench heaters set into in the burnt oak floating floor.

‘The flat is fabulous. Many thanks again for making it all happen.’ Trevor, Brighton

Queens Place

Queens Place

Sustainable renovation including rear extension and loft conversion in Shoreham

Complete renovation of this 1860’s Victorian mid terrace cottage in the Shoreham-by-Sea conservation area in Sussex.

The ground floor was transformed by knocking through the small kitchen and rear reception rooms and extending to the rear/side to provide a large open plan living space. A fully glazed roof and folding doors flood the space with light.

The loft conversion provides a welcome additional bedroom and was squeezed in by dropping the first floor ceiling and benefits from high levels of insulation and airtightness.

Other sustainable features include triple glazing to the folding doors, under floor heating and a bathroom fan with heat recovery all contributing to improved comfort and lower energy bills. Lime plaster and natural breathable paints to the ‘bungeroosh’ walls ensure the 19th century walls continue to ‘breathe’

“We are delighted with the way our house has been remodelled and are very happy that we chose Jim.” Peter Riley, Shoreham-by-Sea

First Avenue

First Avenue

Eco Remodelling in Brighton

Remodelling of a aesthetically ‘challenged’ 1950’s extension to a grand Victorian flat in Hove. External wall insulation (EWI) and new fenestration dramatically improve the thermal performance and comfort, and also transform the aesthetics
Vine Place

Vine Place

Rear extension & Basement Conversion in Brighton

Planning Permission has been granted for this very challenging rear basement construction and extension to a Georgian Cottage in a Conservation Area in Brighton & Hove, Sussex.

The shallow curved roof maximises the space within the extension while minimising the visual impact to the neighbours at the eaves and the pre-weathered zinc mimics lead thus blending in with the surrounding Georgian buildings.

Excavation of a new basement level will provide two bedrooms and an en-suite while the new ground floor will provide an open plan kitchen diner. Retaining the existing patio down to the basement level will allow light into all rooms and the ground floor will have a huge roof light over the internal stair well and kitchen.

Varndean Road

Varndean Road

Low Energy Renovation Brighton

Complete sustainable remodelling of this large 1950’s detached house in Brighton & Hove, Sussex with external insulation, high performance windows, zinc roof and solar panels along with substantial internal remodelling.

Options being considered include solar PV, solar thermal, wood burning stove and MVHR in conjunction with high levels of airtightness.

Listed flat renovation

Listed flat renovation

Flat renovation to Listed Building in Brighton

Historical drawings and consultation with Regency Town House yielded the original layout of this basement flat (formerly the servants’ quarters to the main house) and allowed a subtle reworking of the internal walls to allow the addition of an extra bedroom and bathroom. The refurbishment of this Grade II listed property in Brighton & Hove, Sussex also included a rear glazed conservatory after it was demonstrated that there was historical precedent for this type of development. The master bedroom en-suite is accessed via a secret door in the wardrobe!
Refurbishment in Oxford

Refurbishment in Oxford

Refurbishment in Oxford

Whole house refurbishment in 2 phases including loft conversion and rear/side �infill� extension with glazed roof transform this Victorian terrace house.
York Avenue

York Avenue

Renovation in Brighton

This 6 bed 1930’s house in Brighton and Hove, Sussex underwent a complete renovation including opening up the ground floor to provide a large living area. Works completed by a local sustainable contractor.
Balfour Road

Balfour Road

Loft Conversion in Brighton

To maximise the available space the existing loft conversion to this Victorian Terrace house in Brighton & Hove, Sussex was extended over both the main and return sections of the house forming an L shaped room. This extra space compared to a conventional loft conversion allowed a large bathroom off the bedroom and created a wonderful master suite. High quality construction and joinery improved the performance and sustainability of the project and the loft was featured in Ideal Homes magazine.

‘It has been fantastic and we have this marvellous loft conversion that we love! What we found the most helpful was the fact that Jim project managed the whole thing which enabled us to carry on as normal as possible.’
Katherine, Brighton